De geschiedenis van de trouwring

De geschiedenis van de trouwring

Het begon aan de weelderige oevers van de Nijl bij de oude Egyptenaren. De trouwring is een eeuwige cirkel, een symbool van eeuwigheid. Net als de tijd, heeft een trouwring geen begin of einde. Hij komt steeds terug bij hetzelfde, net als het leven. De trouwring symboliseert daarmee de eeuwigdurende verbondheid tussen twee mensen. In leven en dood en in voor en tegenspoed. Het gat in de ring heeft ook een speciale betekenis. Het is het symbool van de doorgang naar alle gebeurtenissen in het leven van de drager...

De traditie

De oude Egyptenaren dachten dat vanuit de ringvinger van de linkerhand de 'Vena Amoris' (de ader van liefde) rechtstreeks naar het hart liep. Met die reden dragen sommige mensen daarom nog steeds hun trouwring aan de linker ringvinger. De traditie van het uitwisselen van trouwringen hebben we gerfd van de Romeinen. Zij gaven elkaar bij het trouwen een trouwring als officiële belofte van trouw. Daarnaast was het een duidelijk statement dat twee mensen aan elkaar zijn verbonden en dus niet meer vrijgezel zijn.

De traditie van de trouwring

Soorten trouwringen

In Nederland zijn de trouwringen vaak van goud, zilver, platina of een combinatie hiervan. Romeinse echtparen kozen vaak voor een trouwring van ijzer. De trouwring was vroeger een geschenk van de man aan zijn aanstaande vrouw. Hij zocht de trouwring uit en gaf hem aan zijn vrouw. Vanaf de 19e eeuw ging ook de man een trouwring dragen. De meeste stellen zoeken tegenwoordig samen hun trouwringen uit. De meeste echtparen dragen de trouwring aan de rechter ringvinger. Alleen Rooms Katholieken dragen de ring vaak links. Tegenwoordig worden de trouwringen steeds meer aangekleed met edelstenen die een symbolische waarde vertegenwoordigen. 

  • De robijn als symbool van het hart
  • De saffier als reflectie van de hemel
  • De diamant als baken van onverwoestbare liefde
  • Aquamarijn voor een gelukkig huwelijk
  • Maansteen voor tevredenheid
  • Turkoois voor wilskracht

De religieuze betekenis van trouwringen

Bij een christelijk huwelijk is de trouwring een belangrijk symbool. De trouwring heeft echter geen religieuze betekenis. Bij een christelijk huwelijk is de trouwring alleen het symbool van de belofte van eeuwige liefde aan elkaar. De trouwring symboliseert daarmee ook de overdracht van autoriteit aan de andere persoon. De ring wordt geschonken om aan te geven dat een waardevol bezit overgaat naar iemand anders. De Katholieken introduceerde de trouwring in de trouwceremonie in de Middeleeuwen. De bruidegom schoof de trouwring beurtelings aan de duim, de wijsvinger en vervolgens de middelvinger en sprak daarbij de trouwgelofte "In de naam van de Vader, de zoon en de Heilige Geest". Daarna werd de trouwring om de ringvinger van de bruid geschoven. 

Bijzondere-trouwringen

De trouwring en de huwelijksgelofte

Met een trouwring zijn twee mensen met elkaar verbonden. De trouwring speelt daarom ook een belangrijke rol bij de trouwceremonie en de huwelijksgelofte. Hier zijn verschillende voorbeelden van.

  • Joods: "Bewaar, gij bent aan mij gewijs met deze ring volgens de wet van Mozes en van Israël".
  • Anglicaans, episcopaals en protestants: "Ik geef je deze ring als symbool van mijn liefde en met al dat ik ben en wat ik heb eer ik jou in de naam van de Vader, de zoon en de Heilige Geest".
  • Rooms-katholiek: "In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, neem en draag deze ring als teken van mijn liefde en trouw". 

Leuke adresjes

Marc Lange Sieraden

Marc Lange Sieraden

chique, maar stoere trouwringen
Metal Art

Metal Art

de specialist in persoonlijke en bijzondere trouwringen
Edelsmederij Verweij

Edelsmederij Verweij

aparte trouwringen met de hand gemaakt
Candlebagplaza

Candlebagplaza

gespecialiseerd in decoratie voor de bruiloft
CitroDeLies

CitroDeLies

rijden in stijlvol trouwvervoer op jullie trouwdag
Mio trouwringen

Mio trouwringen

vraag ons gratis trouwringen magazine aan!
Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum

een authentiek kapel als trouwlocatie!
Dansschool Pasofino

Dansschool Pasofino

Voor een openingsdans waar de liefde van af spat
VanZijp Fotografie

VanZijp Fotografie

Trouwfoto's in jullie stijl
Strandpaviljoen Zoomers

Strandpaviljoen Zoomers

een sfeervolle trouwlocatie aan zee
Albino Ringen van Sjaak Knijn

Albino Ringen van Sjaak Knijn

unieke trouwringen

Ook interessant

De voorbereiding op het trouwen

De voorbereiding op het trouwen

Het decoreren van een bruiloft

Het decoreren van een bruiloft

Een luxe touringcar huren op je bruiloft is hot

Een luxe touringcar huren op je bruiloft is hot

Welke trouwringen passen bij jullie?

Welke trouwringen passen bij jullie?

De populairste bloemen voor het bruidsboeket

De populairste bloemen voor het bruidsboeket
Bezoek ook de website:

Trouwen in Utrecht

Volg ons op social media