De voorbereiding op het trouwen

De voorbereiding op het trouwen

Een goede voorbereiding op het huwelijk is van essentieel belang. Door niets aan het toeval over te laten als jullie gaan trouwen, kun je straks zelf volop genieten van die ene grote dag. Je kunt bij de voorbereiding van je trouwdag vast wel een beetje hulp gebruiken, daarom geven wij je op hier een aantal zaken die tot in de puntjes geregeld dienen te worden.

Even een tip vooraf...

Ga ontspannen bezig met alle voorbereidingen op de trouwdag, zodat je ook hiervan weet te genieten. Deze periode hoort tenslotte ook bij dat "roze wolk gevoel" dat je kreeg toen je ten huwelijk werd gevraagd.

Voorbereidingstijd

De tijd die je hebt tussen de verschillende onderdelen is afhankelijk van de start van de voorbereiding tot de datum van je trouwdag. Momenteel ligt de gemiddelde voorbereidingstijd op 8 maanden. Maar laat je hierdoor niet leiden. Neem de tijd die je zelf denkt nodig te hebben of laat het afhankelijk zijn van jullie favoriete trouwdatum of seizoen.

Voorbereidingstijd bruiloft

De trouwdatum vastleggen

Wanneer jullie besloten hebben te gaan trouwen, moet er eerst een trouwdatum vastgelegd worden. Je zou denken met 365 dagen in het jaar, dat er genoeg dagen zijn om uit te kiezen. Een trouwdatum vastleggen kan best lastig zijn. Bedenk van tevoren in welk seizoen je wilt trouwen. En bepaal daarna of het een doordeweekse dag wordt of in het weekend. Trouwen op een doordeweekse dag is natuurlijk goedkoper, maar je gasten zouden het waarschijnlijk wel meer waarderen wanneer je trouwt in het weekend. Zo hoeven zij geen rekening te houden met werk. Het is jullie dag, dus uiteindelijk beslissen jullie. 

Trouwen in gemeenschap van goederen

Voor 1 januari 2018 trouwde men automatisch in gemeenschap van goederen, tenzij je andere voorwaarden vastlegde. Dat is veranderd. Je trouwt nu standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Ga je binnenkort dus trouwen, dan geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Zou je dit graag anders willen? Dan kun je voorwaarden vastleggen. Wanneer je in beperkte gemeenschap van goederen trouwt, is alles wat je voor het huwelijk had van jou en dat blijft van jou. En alles wat je samen opbouwt aan bezit of schulden is 50/50 van jullie beiden. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de informatie op Rijksoverheid.nl

De perfecte trouwlocatie kiezen

Het kiezen van de perfecte trouwlocatie kan een flinke klus zijn. Nederland kent zoveel mooie locaties en dan hebben we het nog niet eens gehad over een bruiloft in het buitenland. Wij snappen dus heel goed dat je het lastig vindt om een keuze te maken. De perfecte trouwlocatie kiezen is een van de grootste taken die jullie moeten regelen voor het huwelijk. Daarom is het goed om te weten waar je op moet letten. Lees de informatie en tips op de pagina "Zo kies je de perfecte trouwlocatie". Wij weten zeker dat het jullie zoektocht een stuk gemakkelijker maakt. 

De perfecte trouwlocatie kiezen

Moment van rust... time out!

De datum staat vast en jullie hebben de perfecte trouwlocatie gevonden en vastgelegd. Het is nu belangrijk dat je eerst enkele zaken ter voorbereiding doet, voor het geval je dat nog niet gedaan hebt. Maak een soort programma van hoe jullie willen dat de dag er uit gaat zien. Dit is noodzakelijk om zo de onderdelen voor de verdere voorbereiding in kaart te brengen. Stel ook vast een voorlopige gastenlijst op. Doe dit wel met n oog gericht op het budget lijstje. Als je het programma klaar hebt kun je de zaal bespreken. Je weet nu precies hoe je de dag in wilt delen. Ook kun je nu de bruiloftmuziek bespreken en diverse andere acties ondernemen.

De feeslocatie reserveren

Maken jullie gebruik van meerdere locaties? Dus trouwen jullie op de ene locatie en willen jullie het feest op een andere locatie? Maak een afspraak met de zaalhouder van de feestlocatie om alles te bespreken. Check uiteraard eerst telefonisch de beschikbaarheid op jullie trouwdatum! Laat je tijdens deze afspraak rondleiden door de locatie. Bespreek eerst globaal jullie wensen en laat de zaalhouder hierop zijn ideen en ervaringen geven. Ga met alle mogelijkheden naar huis om deze in alle rust te bespreken of laat de zaalhouder van desbetreffende feestlocatie direct een prijsopgaaf doen. 

 • Vraag of er een kluisje aanwezig is voor de enveloppen die je gaat ontvangen. De ervaring heeft helaas geleerd dat er nog wel eens geld verdwijnt op onopmerkzame momenten tijdens het feest.
   
 • Bepaal of je tijdens het feliciteren statig achter een tafel wilt staan of gewoon lekker losjes bij de entree.
   
 • Regel dat er een ruimte beschikbaar is waar jullie je tussen diner en avondfeest even kunnen terug trekken om bij te komen en op te frissen.

De feestlocatie uitkiezen

Feestmuziek boeken

Een bruiloft kan echt niet zonder muziek. Daarbij moet je nog bedenken welke muziek je wilt luisteren. Kiezen jullie voor een Wedding DJ, live band of muzikant die een instrument bespeeld? Een combinatie hiervan kan natuurlijk ook. De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos! Maar om de juiste keuze te maken, moet je je eerst verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Dan wordt het maken van een keuze vast een stuk gemakkelijker!

Het uitzoeken van de trouwjurk

Het uitzoeken van een trouwjurk is een groot moment waar veel aanstaande bruidjes ongeduldig naar hebben uitgekeken. Misschien droomde je van kleins af aan al van een mooie prinsessenjurk of ben je mega fan van het programma Say yes to te dress. Hoe dan ook; het uitzoeken van de trouwjurk is een speciaal moment. Ga je binnenkort op trouwjurken jacht? Dan is het belangrijk om dit vroegtijdig te doen. Wij raden je aan om ongeveer 9 tot 12 maanden voor het huwelijk te beginnen met het uitzoeken van je trouwjurk. 

De trouwjurken uitzoeken

Een bruidsfotograaf zoeken

Het is tijd om een fotograaf te bespreken. De betere bruidsfotografen zijn vaak al lang van te voren bezet, dus is het belangijk hier niet te lang mee te wachten. Kies in ieder geval voor een fotograaf die zich heeft toegelegd op het maken van bruidsreportages. Maak een afspraak met de fotograaf en zorg dat je foto's of een reportage te zien krijgt. Zo voel je al gauw aan of de stijl van de fotograaf past bij jullie ideen. 

 • Neem tijdens de afspraak alvast de ideeën en mogelijkheden door voor de officiële fotoreportage. Kies hierbij voor een externe locatie waarbij je bij het terugzien van de foto's jezelf herkent in de reportage. Denk er aan dat deze locatie op de route of in de richting ligt van de feestlocatie. Houd ook rekening met een eventuele reservelocatie bij slecht weer. 
   
 • Neem de hele trouwdag door met de fotograaf en ook de verwerking van de foto's en het album. Laat hier een prijsopgaaf voor maken, zodat je achteraf niet je budget overschrijdt. Dit omdat het bestellen van allerlei extra's, zoals extra of bewerkte foto's, mooie lijsten, digitale foto's e.d. wel heel erg aantrekkelijk is.

Een videograaf inhuren

Als je gaat trouwen, is dit een unieke gebeurtenis die je natuurlijk ook graag voor eeuwig wilt vastleggen. Om er later samen met je (toekomstige) kinderen naar terug te kijken bijvoorbeeld. Maar ook om al kort na de bruiloft nog even na te genieten. Een beetje acclimatiseren zelfs. En ach,.. zoveel andere redenen nog. Wil je alles op film vastleggen, moet je dit van te voren goed met de videograaf bespreken. 

 • Geef duidelijk aan wat je verwacht m.b.t. het vastleggen van waardevolle momenten, zoals een alleszeggende blik of traan in de ogen van je ouders of andere familieleden tijden de huwelijksvoltrekking. De bruidskinderen of een voordracht van je vrienden, etc.
   
 • Bespreek de muziek die eventueel gebruikt wordt tijdens de montage van de video. En zo nog meerdere zaken waar je later met veel genoegen en misschien wel emotie naar terug zult kijken.

Bruiloft vastleggen

Het bruidsboeket uitzoeken

Een belangrijk onderdeel van het huwelijk is het bruidsboeket en de bruidsbloemen. Het is belangrijk de bloemen goed af te stemmen op de bruidsjurk en de stijl waarin je trouwt. De grootte, kleur en stijl van het boeket moet je bepalen naar je smaak. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als je naar een bloemist gaat, kunt je denken aan de volgende zaken: 

 • Het bruidsboeket
 • Corsages
 • Haar corsages 
 • Autoversiering 
 • Antenne versiering 
 • Versiering bij gastenboek 
 • Bedankbloemetje voor ouders

Als je niet van een bruidsboeket houdt dan kun je voor een alternatief kiezen, zoals een armband van bloemen. Deze maken ze ook bij de bloemist!

Bruidsmeisjes en bruidsjonkers

Bruidskinderen geven een vrolijke sfeer aan het bruiloftsfeest. Een bruid die in het wit trouwt, neemt volgends de traditie ook bruidskinderen, maar dit is al lang niet meer van toepassing. Wil je wel bruidskinderen? Dan word het bruidsmeisje zelf door de bruid gekozen. Het bruidsjonkertje word ook uitgekozen door het bruidspaar.

 • Het is raadzaam om wat speelgoed en vermaak op de dag mee te nemen voor de bruidskinderen, dit omdat kinderen zich snel kunnen vervelen.

Kinderen op je trouwdag

Trouwkleding voor de bruidegom

De tijd van het grijze jacquet en hoed liggen al ver achter ons. De bruidegom kiest steeds bewuster zijn trouwkleding uit. Gelukkig zie je steeds vaker allerlei kleuren en stijlen naast het traditionele donkere pak. Het is belangrijk voor de bruidegom om een perfect passend kostuum te dragen op jullie trouwdag. Ook moet je rekening houden met de kleuren van de bruidsjurk. De bruidsmodezaak zal je daarbij graag willen helpen maar kies vooral uit wat je zelf mooi vind en goed bij je staat. Je kunt natuurlijk ook altijd een trouwpak op maat kunnen laten maken.

 • Kies dus eerst de bruidsjurk uit en vervolgens het trouwpak, dit om de kleuren en stijlen goed op elkaar af te stemmen.

Trouwschoenen die passen bij de trouwjurk

Schoenen voor de trouwdag, ofwel trouwschoenen kies je natuurlijk die het beste bij de jurk past. Belangrijker is nog dat het schoenen zijn die lekker zitten en waar je een hele dag op kan staan en kan dansen. Dit is zeker niet een eenvoudige opdracht dus begin er vroeg mee.

 • Loop een twee weken voor de trouwdatum je bruidsschoenen in, zo voorkom je zeer pijnlijke voeten op de dag zelf.

Geen bruiloft zonder trouwringen

Trouwingen 

In Nederland is het de gewoonte om bij de verloving een ring te kopen die later als trouwring dient. Maar omdat er steeds minder wordt verloofd, is dit gebruik een beetje weggevaagd.

Symbool van de liefde 

Trouwringen zijn in de eerste plaats natuurlijk een symbool van de liefde voor elkaar. De gladde ring is het symbool voor eeuwige trouw waar geen begin en geen eind aan komt. 

Edelsmid/Juwelier 

Je kan een trouwring laten ontwerpen. Overleg met een juwelier wat daar de mogelijkheden in zijn. Als je de ringen laat ontwerpen moet je er rekening mee houden deze ruim van tevoren te bestellen zodat als er iets niet volgens planning gaat, er nog tijd is voor een andere optie.

 • Het is belangrijk dat een trouwring je niet hindert in de dagelijkse bezigheden.

Trouwringen uitzoeken

Trouwkaarten ontwerpen

Natuurlijk wil je het fantastische nieuws dat jullie gaan trouwen kenbaar maken met een unieke trouwkaart. Je kunt kiezen voor een kant- en klaar ontwerp, maar tegenworodig kun je gewoon lekker thuis op de bank jouw eigen trouwkaart ontwerpen. Heb je enige twijfels? Maak je geen zorgen, want voordat je de trouwkaarten besteld, kun je een gratis proefdruk ontvangen om te kijken of alles naar wens is. 

Trouwvervoer voor de bruiloft

Je kan kiezen voor een limousine, oldtimer of gewoon een mooie wagen. Ook kan je kiezen voor de romantische manieren; een koets met paarden ervoor of met een luchtballon of helikopter. Trouwvervoer is een zeer belangrijk onderdeel van de trouwdag. Het brengt je immers naar de trouwlocatie. Zorg dat je het trouwvervoer optijd boekt want de verhuurbedrijven zijn vaak al volgeboekt. Ook spreekt het voor zich dat als je gebruik wilt maken van een luchtballon of een koets dit lang van te voren besproken moet worden. Dit vergt namelijk wat meer voorbereidingstijd. 

Het vrijgezellenfeest organiseren

Meestal organiseert een vriend of vriendin het vrijgezellenfeest. Een vrijgezellenfeest organiseren lukt niet in een paar dagen, maar dat is gelukkig jou zorg niet. Natuurlijk wordt er een onvergetelijke dag voor jou geregeld. Er zijn tegenwoordig vele hippe workshops te volgen, maar ook gekke opdrachten die jou als aanstaande bruid of bruidegom toch even voor paal zetten, maar wel op een leuke manier! :)

Een vrijgezellenfeest organiseren

Een cateraar regelen

Eten en drinken op de bruiloft is natuurlijk een van de belangrijkste onderdelen en dient tevoren goed geregeld te worden. Om dit allemaal in goede banen te leiden, heb je een cateraar nodig. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan meer informatie aan bij de cateraars in de categorie "Catering".

Leuke adresjes

Trouwambtenaar Chris Mulder

Trouwambtenaar Chris Mulder

open, eerlijk, transparant, energiek, humoristisch, vrolijk, enthousiast!
Sprekendeliefde

Sprekendeliefde

Charlotte van de Velde - Trouwambtenaar
Chefs on Tour

Chefs on Tour

catering op locatie, bij u thuis of in ons proeflokaal

Ook interessant

Trouwen? Lees hier wat er allemaal bij komt kijken!

Trouwen? Lees hier wat er allemaal bij komt kijken!

Ze zegt JA en nu?

Ze zegt JA en nu?

Zo kies je de perfecte trouwlocatie

Zo kies je de perfecte trouwlocatie
Bezoek ook de website:

Trouwen in Utrecht

Volg ons op social media