Zo kies je de perfecte trouwlocatie

Kies de perfecte trouwlocatie

Het uitkiezen van de perfecte trouwlocatie kan flink lastig zijn. Nederland kent zoveel mooie trouwlocaties en dan hebben we het nog niet eens gehad over een bruiloft in het buitenland. Wij kunnen ons dus heel goed voorstellen dat het lastig is om een keuze te maken. De perfecte trouwlocatie kiezen is een van de grootste taken die jullie als aanstaand bruidspaar moeten regelen en daarom is het goed om te weten waar je op moet letten. Lees de tips op deze pagina, wij weten zeker dat het jullie zoektocht een stuk gemakkelijker maakt!

Het stappenplan om de perfecte trouwlocatie te vinden

Om de juiste trouwlocatie te vinden, zullen jullie eerst een aantal zaken op een rijtje moeten krijgen. Pas als je dit in kaart hebt gebracht, kun je op zoek gaan naar de perfecte trouwlocatie. Hiervoor hebben wij een handig stappenplan opgesteld, dus lees gauw verder!

  • Plaats
  • Ruimte
  • Exclusiviteit
  • Aantal gasten
  • Extraatjes

De perfecte trouwlocatie kiezen

Stap 1: In welke plaats moet het huwelijk plaatsvinden?

De plaats en bereikbaarheid van de locatie

De meeste stellen zullen kiesen voor een trouwfeest in de buurt van hun woonplaats. Dit omdat het waarschijnlijk gemakkelijker is. Je kent de weg, de verschillende locaties en je gasten hoeven vaak niet zo ver te rijden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te trouwen in het buitenland. De plaats van het huwelijk moet in ieder geval goed te bereiken zijn. Zorg ervoor dat je een locatie kiest die op verschillende manieren te bereiken is. 

De afstand met de ceremonie

We zien steeds vaker dat aanstaande bruidsparen kiezen voor één locatie waarop de gehele bruiloft gevierd kan worden. Van de ceremonie tot en met het avondfeest en soms zelfs de huwelijksnacht! Mocht je toch voor meerdere locaties kiezen, zorg er dan voor dat de verschillende locaties niet te ver uit elkaar liggen. Bij het verplaatsen van veel mensen van de ene naar de andere locatie, raden wij je aan om een een luxe touringcar of ander vervoersmiddel in te huren. Zo hebben je gasten geen stress over het feit of ze wel op tijd komen voor het volgende onderdeel. 

Slaapmogelijkheid in de buurt

Waarschijnlijk slapen jullie in een luxe hotel in de buurt, maar je gasten hebben ook een slaapplaats nodig. Vast niet allemaal, maar enkelen vinden het misschien te ver om 's avonds nog terug te ridjen of willen ook een drankje drinken. Neem contact op met de nabijgelegen accommodaties en probeer een speciale prijs te regelen. Het hotel waar jullie de huwelijksnacht doorbrengen kan ook een optie zijn. Of misschien hebben jullie wel voor een trouwlocatie gekozen die ook slaapmogelijkheden voor jullie en jullie gasten biedt. Informeer hier dus tijdig naar. 

Trouwceremonie op locatie

Stap 2: Hoe groot moet de locatie zijn?

De totale oppervlakte van de locatie

De ruimte die jullie nodig hebben hangt natuurlijk af van het aantal gasten dat jullie voor de bruiloft hebben uitgenodigd. Voordat jullie op zoek kunnen gaan naar een trouwlocatie, moeten jullie de gastenlijst hebben opgesteld. Aan de hand daarvan kunnen jullie de grootte van de locatie bepalen en inschatten hoeveel ruimte jullie ongeveer nodig zullen hebben. 

Binnen en buiten mogelijkheden

Wanneer het op jullie grote dag mooi weer is, zou je misschien wel buiten willen trouwen. Informeer vooraf of de locatie beschikt over een tuin waar eventueel de ceremonie en andere onderdelen van het huwelijk kunnen plaatsvinden. Bij slecht weer moet er een uitwijkmogelijkheid naar binnen zijn. Een locatie met verschillende ruimtes geeft meer mogelijkheden bij het inrichten van de verschillende momenten van jullie bruiloft. Van de ceremonie tot het aansnijden van de bruidstaart en de openingsdans. 

De bereikbaarheid

We gaven net al even aan dat de bereikbaarheid van de locatie heel belangrijk is. Hoe kunnen je gasten het beste naar de locatie komen en bij het kiezen van meerdere locaties: hoe worden de gasten van locatie naar locatie vervoerd of moeten ze met eigen vervoer? Ook is het belangrijk om rekening te houden met gasten die slecht ter been zijn of die een kinderwagen meenemen. Eventueel kun je je gasten een plattegrond met route toesturen van de locatie zodat niemand gedurende de dag verdwaald. Dit hoeft natuurlijk alleen als de trouwlocatie mega groot is. 

Buiten trouwen in de natuur

Stap 3: Gaan jullie voor exclusiviteit?

Exclusief voor jullie of meerdere bruiloften

De meeste bruidsparen vinden het het prettigst dat er geen andere bruiloften plaatsvinden op de dag waarop zij gaan trouwen. Ga na of er bij de locatie die jullie eventueel op het hoog hebben meerdere bruiloften gehouden kunnen worden op een dag. Zo kunnen jullie kijken welke ruimtes en tuinen er voor jullie beschikbaar zijn en welke niet. Het mooiste is dat jullie de locatie exclusief voor jullie en jullie gezelschap afhuren zodat je gebruik kunt maken van alle ruimtes. En zo loop je perongeluk ook geen andere mensen tegen het lijf. 

Zorg voor wat privacy

Mochten er toch meerdere bruiloften op een dag gevierd worden, zorg er dan voor dat je de regels kent en ga na of de locatie de juiste privacy biedt. Denk goed na of je een locatie wilt die meerdere bruiloften op dezelfde dag laat plaatsvinden of dat exclusiviteit belangrijk voor jullie is. 

Hoeveel uren mag je gebruik maken van de locatie?

De locaties hebben openingstijden waar ze zich aan moeten houden. Je moet dus weten hoeveel tijd je hebt, omdat op veel plaatsen limieten en uren van de ruimte worden aangegeven omdat er niet genoeg ruimtes zijn. In een horecagelegenheid zul je rekening moeten houden met de openingstijden die ze normaal ook hanteren. Informeer vooraf bij de locatie hoe laat jullie daar terecht kunnen en tot hoe laat het avondfeest mag plaatsvinden. 

De feestlocatie uitkiezen

Stap 4: Hoeveel gasten nodigen jullie uit?

Het minimum aantal gasten is noodzakelijk

De meeste locaties bieden mogelijkheden voor kleine en grote bruiloften. Echter zijn er locaties die niet mega grote of juist hele kleine bruiloften accepteren. Elk huwelijk is afhankelijk van het aantal gasten, daarom moet je het minimum aantal toegestane vragen en beoordelen of het de moeite waard is. Nodig in ieder geval nooit meer mensen uit om het aantal te vullen.

De capaciteit van de locatie

Het is handig om te weten wat de capaciteit van de locatie is. Is er plaats voor het aantal mensen die jullie willen uitnodigen? Als je je bruiloft groot viert of als je twijfels hebt over de capaciteit, dan kun je beter eerst zoeken naar locaties die voldoende ruimte hebben voor het aantal gasten die jullie willen uitnodigen en aan de hand daarvan je keuze maken. Het zou zonde zijn om gasten van de lijst af te strepen vanwege een te kleine locatie.

Wat als gasten afzeggen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat er gasten zijn die afzeggen. Niet omdat ze niet willen komen, maar door ziekte of andere privé omstandigheden. Het is dan handig om te weten of je het geld dat je voor deze gast hebt betaald terug kunt krijgen of dat je recht hebt op korting. De meeste locaties zijn niet streng in dit aspect, dus vraag het eventjes vooraf.

Wanneer moet het aantal gasten doorgegeven worden?

De gastenlijst is een van de dingen die je als eerste regelt voor de bruiloft. Waarschijnlijk heb je ongeveer al in je hoofd wie je wilt uitnodigen, maar zet dit even op papier. Wanneer de gastenlijst rond is, kun je dit doorgeven aan de locatie. Wij raden aan om dit wel zo snel mogelijk te doen zodat de locatie en jullie niet voor verrassingen komen te staan. Vraag ook even naar de flexibiliteit service mochten er extra gasten aansluiten. 

Gasten op je bruiloft

Stap 5: De extraatjes: waar moet je nog meer rekening mee houden?

Hoe wordt de drank berekend?

De meeste locaties werken met een all-in tarief waarbij de drank dus inbegrepen is. Verdiep je wel in het systeem wat de locatie hanteert zodat je niet teveel betaald. Vraag ook naar de voorwaarden die er gelden bij het afkopen van drank of aan het los betalen van drankjes. En welke drankjes er allemaal inbegrepen zijn, want sterke drank zit meestal niet in het drankenpakket en hiervoor moet je dus extra betalen. Om vooraf te informeren kom je na afloop niet voor onvoorziene kosten te staan. Wanneer je alles kunt opnemen in de offerte, weet je precies waar je aan toe bent en voorkom je onnodige extra kosten. Zo kies je een unieke trouwlocatie die bij je past.

Decoratie, licht en geluid

Dit is een heel belangrijk onderdeel. Informeer vooraf bij de locatie of zij beschikken over licht en geluid. Mocht dit niet zo zijn dan moet je professionals of mensen regelen die dit voor je kunnen doen. Vraag ook of de locatie al gedecoreerd is of dat je zelf het een en ander mag stylen. De meeste locaties hebben eigen personeel die je voor een mooi tarief in kunt huren. Je kunt natuurlijk ook je eigen personeel meenemen, maar deze weten vaak niet te weg en kennen het apparatuur niet. Mocht de locatie over een decoratie service beschikken, raden wij je aan om even te kijken of je hier tevreden mee bent en of je verplicht bent om hier gebruik van te maken. Anders kun je namelijk je eigen styliste of weddingplanner meenemen die de decoratie en styling voor je verzorgd. 

Inrichting van de verschillende ruimtes

Zorg ervoor dat er bij het indekken van de tafels en het inrichten van de verschillende ruimtes voor het trouwfeest verschillende mogelijkheden zijn. Ieder bruidspaar is anders en zo kun je eventueel nog dingen verplaatsen zoals jij het in je hoofd hebt. En als er ook kinderen op jullie trouwdag komen, dan kun je ook een ruimte inrichten voor de kinderen op jullie bruiloft in Noord-Holland.

Veiligheid en parkeren

Beveiliging zal vaak niet nodig zijn en helemaal niet als je trouwt op een boerderij achteraf. Maar trouw je midden in de stad, dan wil je natuurlijk ongewenste gasten vermijden. Biedt de locatie in dit geval dan ook beveiliging die alles in de gaten houden? Check ook of eventuele hulpdiensten snel op de locatie kunnen komen, denk aan ambulance, politie, brandweer e.d. Daarnaast moet er natuurlijk voldoende parkeergelegenheid zijn voor je gasten. Mochten er te weinig parkeerplaatsen zijn, geef dit dan van tevoren aan en vertel je gasten over de andere plekken waar ze kunnen parkeren. 

Heb je een annuleringsverzekering nodig?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een bruiloft is al duur genoeg en als je onverwachts moet annuleren zou het zonde zijn wanneer je dit geld niet terug krijgt. Je gaat er natuurlijk vanuit dat alles goed gaat, maar er kunnen altijd onvoorziene gebeurtenissen voorvallen die ervoor zorgen dat je je bruiloft alsnog moet cancelen. Check daarom of je een annuleringsverzekering voor de ruimte kunt afsluiten. Informeer jezelf goed, zodat je in dit geval niet teveel geld verliest.

Leuke adresjes

Meijer aan Zee

Meijer aan Zee

trouwen op- of aan het strand
Event Center Fokker

Event Center Fokker

trouwen op een sfeervolle klassieke boerderij
Fier Bussum

Fier Bussum

geef elkaar het ja-woord op onze intieme trouwlocatie
Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum

een authentiek kapel als trouwlocatie!

Ook interessant

Het decoreren van een bruiloft

Het decoreren van een bruiloft

Etiquette en trouwen

Etiquette en trouwen
Bezoek ook de website:

Trouwen in Utrecht

Volg ons op social media