Trouwen in de gemeente Huizen

Huizen_trouwen

Heb je trouwplannen? Dan moet je dit eerst aangeven bij de gemeente. Vroeger heette dit ook wel 'in ondertrouw gaan'. Nu wordt het een 'melding voorgenomen huwelijk' genoemd. Je kunt je voornemen kenbaar maken bij de gemeente waar je gaat trouwen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Eventuele kosten voor afschriften en uittreksels zijn wel voor je eigen rekening. Er moeten minimaal twee weken tussen de melding en het huwelijk iztten. De melding blijft een jaar geldig. Je kunt aangifte doen op twee manieren: in het gemeentehuis of online via DigiD. 

Getuigen

Voor een rechtsgeldig huwelijk heb je minimaal twee en maximaal vier getuigen nodig. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn. Je geeft hun namen en adressen door bij de aangifte. Je kunt dit ook online doen. 

Trouwlocaties

Je kunt zelf kiezen waar je wilt trouwen. In de gemeente Huizen kun je trouwen in het gemeentehuis, op een door de gemeente aangewezen locatie of op een zelfgekozen locatie. 

Gemeentehuis

In overleg kun je trouwen in de ondertrouwkamer, één van de commissiekamers, de raadzaal of de B&W-kamer. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Burgerzaken. Telefoonnummer: 14 035. Locatie: Graaf Wichman 10. De trouwceremonie begint op het tijdstip dat je vastlegt. Het duurt maximaal 45 minuten. Je wordt 10 minuten voor aanvang in het gemeentehuis verwacht. Bij een huwelijk in het gemeentehuis betaal je alleen de huwelijkskosten. 

Aangewezen trouwlocaties

De door de gemeente aangewezen locaties zijn zelf verantwoordelijk voor de tijdstippen waarop getrouwd kan worden. Er kunnen door de locatie kosten in rekening gebracht worden voor het gebruik van de ruimte. Vraag bij de locatie naar de mogelijkheden en de kosten. De huwelijksceremonie begint op het tijdstip dat je vastlegt. Hij duurt maximaal 45 minuten. 

 • Voormalig gemeentehuis
 • De Botterwerf
 • De Boerderij Huizen
 • Fletcher Hotel-Restaurant Nautisch Kwartier
 • De Haven van Huizen
 • Kerkgebouw De Engel

Zelf gekozen locatie

Op een zelf gekozen locatie kan op elk willekeurig tijdstip, 24 uur per dag, 7 dagen per week (ook op zon- en feestdagen) worden getrouwd. De locatie mag zowel in de open lucht als in een gebouw zijn.

 • Als je zelf een locatie kiest, regel je eerst zelf de toestemming van deze locatie.
 • Je vult bij de melding van het huwelijk het onderdeel "Zelfgekozen locatie" in. 
 • Daarnaast vul je het formulier "Melding eenmalige trouwlocatie" in. 

Daarbij is ook het volgende van belang:

 • Als je en trouwambtenaar van de gemeente kiest, begint de ceremonie op het tijdstip dat je vastlegt. Hij duurt max. 45 minuten.
 • Je staat garant voor de veiligheid van de trouwambtenaar.
 • Als de ambtenaar zich onveilig voelt op de locaite, heeft de ambtenaar de bevoegdheid om niet verder te gaan met het sluiten van het huwelijk/partnerschap. Er is dan geen rech top restitutie van (of een deel van) de kosten.
 • Je kunt de gemeente Huizen niet aansprakelijk stellen voor eventuele schade. 

Trouwen-in-Huizen

Trouwambtenaar kiezen

Je kunt zelf je trouwambtenaar kiezen. Je kunt kiezen uit een Huizer trouwambtenaar of om een vriend, familielid of kennis voor één dag tot trouwambtenaar te benoemen. Er is dan geen ambtenaar van de gemeente Huizen aanwezig. De keuze die je maakt, geef je door bij het melden van het huwelijk.

Je kunt ervoor kiezen je huwelijk te voltrekken door een van de trouwambtenaren van de gemeente Huizen. Geef de naam van de trouwambtenaar van je keuze door bij de melding van je huwelijk. Als de trouwambtenaar van jullie keuze niet beschikbaar is op jullie trouwdatum, dan kun je een ander kiezen. Mochten ze allemaal verhinderd zijn, dan zorgt de gemeente ervoor dat een andere trouwambtenaar het huwelijk sluit.

Jouw BABS neemt ongeveer één week voor de trouwdag telefonisch contact met je op om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. 

Je kunt het huwelijk ook laten sluiten door bijvoorbeeld je vader of moeder, goede vriend of collega. Het college benoemt dan de persoon voor één dag tot 'buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand' van de gemeente Huizen. Als de persoon niet in een andere gemeente ambtenaar van de burgerlijke stand is, dan moet de persoon worden beëdigd in de rechtbank Midden Nederland in Lelystad. Hieraan zijn wel kosten verbonden. 

Kosten huwelijk

Maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.30 uur: € 485,10
Overige tijden: € 849,10
Trouwboekje standaard: € 30,30
Getuige beschikbaar gesteld door gemeentehuis: € 25,65
Eenmalig benoeming trouwambtenaar: € 96,10

Gratis trouwen

Voor een gratis huwelijk kun je terecht in het gemeentehuis. Dit kan op dinsdagochtend om 09.00 en 09.15 uur. Je bent dan welkom in klein gezelschap (alleen het bruidspaar en twee getuigen). De ambtenaar houdt geen toespraak. Let op! Als je te laat bent, dan is de gemeente genoodzaakt om kosten te heffen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Burgerzaken. 

 • Vijf minuten voor aanvang aanwezig zijn. Je kunt je melden bij de receptie.
 • Je wordt opgehaald door de BABS. Je mag twee getuigen meenemen. Meer gasten zijn niet toegestaan.
 • De ambtenaar die het huwelijk sluit, neemt vooraf geen contact met jullie op.
 • De ambtenaar heet jullie welkom en sluit direct het huwelijk. Er wordt geen toespraak gehouden.
 • De voltrekking duurt ongeveer 10 minuten.
 • In de hal van het gemeentehuis en voor de ingang van het gemeentehuis mag niet worden gestrooid.
 • Indien je niet op tijd bent, worden de normale huwelijkskosten in rekening gebracht. 

Meer informatie over trouwen in de gemeente Huizen

Gemeente Huizen
Graaf Wichman 10
1276 KB Huizen
Tel: 14 035
Website: www.huizen.nl
E-mail: gemeente@huizen.nl

Trouwbedrijven gemeente Huizen


Trouwambtenaar Chris Mulder

Trouwambtenaar Chris Mulder

HuizenBezoek ook de website:

Trouwen in Utrecht

Volg ons op social media