Trouwen in de gemeente Heerhugowaard

Heerhugowaard_trouwen

Wil je trouwen in de gemeente Heerhugowaard? Dan kies je een datum en tijdstip waarop je wilt trouwen. Dit kun je doorgeven in het gemeentehuis of telefonisch bij de afdeling Burgerzaken via telefoonnummer 14 072. Het huwelijk kan plaatsvinden op: maandag t/m vrijdag 's morgens vrije keuze, maandag t/m vrijdag 's middags om 13.00, 14.30 en 16.00 uur en in het weekend, tijdstip in overleg. 

Melding voorgenomen huwelijk

Jij en je partner doen samen aangifte van eht voorgenomen huwelijk. Maak een afspraak om langs te komen in het gemeentehuis. De details van de dag en de noodzakelijke formulieren worden ingevuld. De melding van het voorgenomen huwelijk moet je minstens 2 weken en maximaal 1 jaar voor de trouwdatum doen. 

Getuigen

Je hebt getuigen nodig bij een huwelijk. Dat is verplicht. Minimaal 2 en maximaal 4 getuigen in totaal. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. Je geeft de gegevens van jouw getuigen door als je je huwelijk kenbaar maakt. Heb je geen getuigen? De gemeente kan ook voor getuigen zorgen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. 

Trouwlocaties

Een huwelijk in Heerhugowaard kan worden voltrokken in de trouwzaal van het gemeentehuis of in het Oude Gemaal (voorheen Poldermuseum). 

Trouwzaal gemeentehuis

Het gemeentehuis heeft een trouwzaal met 70 zitplaatsen en 15 staanplaatsen. Wil je de grote raadzaal reserveren? Dan zijn hier extra kosten aan verbonden. De raadzaal heeft 80 zitplaatsen en 40 staanplaatsen. 

Het Oude Gemaal

Het Oude Gemaal ligt aan de Huygendijk. Het biedt een mooi uitzicht over het polderlandschap. Het Oude Gemaal heeft 60 zitplaatsen en 10 staanplaatsen. Je kunt vooraf een bezichtiging regelen voor het Oude Gemaal. Dit kun je regelen met de gemeente.

Trouwen op een vrije locatie

De huwelijksvoltrekking mag ook plaatsvinden in een huis, tuin of op een privéterrein. Hiervoor geldt een maximum aantal personen van 20. Wanneer je hiervoor kiest, zorgt de gemeente Heerhugowaard voor een trouwambtenaar en bode. De keuze voor een eigen trouwambtenaar is in deze situatie momenteel niet mogelijk. De trouwlocatie moet minimaal 3 maanden van tevoren (schriftelijk) worden aangevraagd. De gemeente beslist of de locatie wordt toegestaan. De voorwaarden zijn:

 • De locatie ligt binnen de gemeentegrenzen van Heerhugowaard (voor boten betekent dit dat zij gedurende de huwelijksvoltrekking aan een ligplaats zijn afgemeerd op het grondgebied van gemeente Heerhugowaard).
 • De locatie is voor iedereen toegankelijk en openbaar. Er is voldoende meubilair, goede verlichting, een toiletvoorziening, afsluitbare kleedruimte voor de ambtenaar bugerlijke stand en een spreektafel.
 • De eigenaar of exploitant van de locatie of de eigenaar van de grond stemt schriftelijk in met het gebruik van de locatie / buitenruimte als huwelijkslocatie op de huwelijksdag. Voor het gebied van het Park van Luna moet je toestemming vragen bij het Recreatieschap. Voor de openbare gronden in de gemeente moet je toestemming vragen bij het Recreatieschap. Voor de openbare gronden in de gemeente moet je toestemming vragen bij de afdeling Wijkbeheer. Op sportterreinen moet je toestemming vragen aan de beheerder van het sportterrein.
 • Als de huwelijsklocatie een kerk of moskee is en er ook een kerkelijk huwelijk plaatsvindt, moet het burgerlijk huwelijk vóór het kerkelijk huwelijk plaatsvinden.
 • De kosten voor de huur van de ruimte zijn voor rekening van het bruidspaar.

Trouwambtenaren

In Heerhugowaard zijn 5 buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand benoemd. Je kunt kiezen welke trouwambtenaar jouw ceremonie gaat uitvoeren. Als de trouwambtenaar beschikbaar is op jouw trouwdatum, maakt hij of zij met jou een afspraak voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek kun je aangeven welke wensen je hebt voor de ceremonie. 

Trouwen-in-Heerhugowaard

Kosten huwelijk

Gemeentehuis

Maandag t/m vrijdag: € 315,35
Zaterdag en zondag: € 619,55

Het Oude Gemaal

Maandag t/m vrijdag: € 534,55
Zaterdag en zondag: € 838,80

Vrije locatie

Maandag t/m vrijdag: € 560,55
Zaterdag en zondag: € 880,75

Deze kosten zijn exclusief de kosten voor de huur van de locatie.

Eventueel bijkomende kosten

Toeslag raadzaal (grote groepen): € 47,95
Trouwboekje kunststof: € 8,40
Trouwboekje leer: € 26,60
Ambtelijke getuigen: € 20,25
Verklaring huwelijksbevoegdheid: € 24,60

Kosteloos trouwen

 • Maandagochtend om 09.00 of 09.30 uur.
 • Officiële huwelijksvoltrekking zonder ceremonie.
 • In een spreekkamer van het gemeentehuis.
 • Een van jullie beiden moet in de gemeente Heerhugowaard ingeschreven staan.
 • De gemiddelde wachttijd voor gratis trouwen is 3 tot 5 maanden.
 • De trouwambtenaar houdt geen toespraak.
 • De akte wordt voorgelezen en getekend.
 • De ceremonie duurt ongeveer 10 minuten.
 • Er staan geen bloemen.
 • De trouwambtenaar die het huwelijk voltrekt wordt door de gemeente aangewezen.
 • In totaal mogen er maximaal 10 personen aanwezig zijn. 
 • Het is niet toegestaan om foto's in het gemeentehuis te maken direct na het huwelijk. 

Voldoet een van jullie aan het minimabeleid (tot 120% van de bijstandsnorm)? Dan heb je recht op de eigen invulling van jouw trouwdag op een dag en tijdstip naar keuze (niet in het weekend). De huwelijksvoltrekking is dan kosteloos. Voor het trouwboekje moet wel betaald worden. Bij het maken van de afspraak dient aangegeven te worden dat men voldoet aan het minimabeleid. Het kan zijn dat hiervan bewijzen moeten worden overlegd. 

Meer informatie over trouwen in de gemeente Heerhugowaard

Gemeente Heerhugowaard
Parelhof 1
1703 EZ Heerhugowaard
Tel: 14 072
Website: www.heerhugowaard.nl
E-mail: post@heerhugowaard.nl

Leuke adresjes


Kaartje2go

Kaartje2go

ruime keuze trouwkaarten | als beste getest
Lookslikereny Beauty Studio

Lookslikereny Beauty Studio

Landelijke service en meer

Ook interessant


Ze zegt JA en nu?

Ze zegt JA en nu?

Een trouwjurk kopen? Hier moet je op letten!

Een trouwjurk kopen? Hier moet je op letten!




Bezoek ook de website:

Trouwen in Utrecht

Volg ons op social media