Trouwen in de gemeente Haarlem

Haarlem_trouwen

Heb je trouwplannen en ondertussen de trouwdatum al gekozen? Dan is de volgende stap dat jullie dit gaan melden bij de gemeente waar je gaat trouwen. Dit wordt "de melding van het voorgenomen huwelijk genoemd (voorheen ondertrouw). Je kunt bij jullie melding van het huwelijk meteen de trouwdatum en trouwlocatie voor het huwelijk reserveren. De aangifte van het voorgenomen huwelijk en het vastleggen van de trouwdatum en de trouwlocatie moet online gebeuren via de website van de gemeente Haarlem. 

Getuigen

Tot uiterlijk 4 weken voor het huwelijk kunnen jullie de namen en gegevens van de getuigen opgeven. Van alle getuigen is een kopie van hun paspoort of identiteitsbewijs nodig. Je kunt minimaal 2 en maximaal 4 getuigen kiezen. Je kunt je getuigen online doorgeven als jij en je partner allebei een DigiD inlog hebben met een extra controle via sms. Mochten jullie "in stilte" willen trouwen dan kan de gemeente ook de getuigen voor jullie verzorgen. Hieraan zijn echter wel extra kosten verbonden. 

Trouwlocaties

De gemeente heeft 3 officiële trouwlocaties.

 • Gravenzaal 
 • Librije
 • Huwelijkskamer in de publiekshal

De Gravenzaal en Librije zijn locaties op het Stadhuis, Grote Markt 2. Beide trouwlocaties zijn het hele jaar door van maandag t/m vrijdag beschikbaar voor de huwelijksvoltrekking.In de maanden mei t/m september, "het hoogseizoen voor de huwelijken", zijn deze locaties ook op zaterdag geopend. Maandag en zaterdag is er markt op de Grote Markt, dus wel even rekening mee houden als je op 1 van deze dagen gaat trouwen!

Een eigen trouwlocatie kiezen

Naast de officiële locaties van de gemeente Haarlem kun je ook zelf een trouwlocatie kiezen. Een zgn. "vrije trouwlocatie". De gemeente moet deze locatie wel goedkeuren want een trouwlocatie moet uiteraard wel aan een aantal eisen voldoen. Zoals parkeergelegenheid, hygiëne, veiligheid, etc. Onder de "kosten" op deze "trouwen in Haarlem pagina" lees je meer over de verschillende pakketten. 

Trouwen in het buitenland

Willen jullie trouwen in het buitenland? Dan heb je misschien een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Dit is afhankelijk van het land waarin je trouwt. Je vraagt de verklaring voor huwelijksbevoegdheid persoonlijk aan in de publiekshal. Als je een afspraak maakt, informeert de medewerker huwelijkszaken welke documenten je nodig hebt om de verklaring aan te vragen. De gemeente werkt vanaf 11.00 uur alleen op afspraak. Je maakt een afspraak via het telefoonnummer 14 023. Tot 11 uur kun je zonder afspraak terecht in de publiekshal. Houd dan wel rekening met wachttijden. Vraag goed na bij de buitenlandse instantie die jouw huwelijk sluit welke documenten zij van je nodig hebben. 

Trouwambtenaren

Je kunt kiezen welke trouwambtenaar jouw ceremonie gaat uitvoeren. Je geeft je voorkeur minstens 6 weken van tevoren door. De gemeente probeert zoveel mogelijk jouw wens tegemoet te komen. De trouwambtenaar maakt met jou een afspraak voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek kun je aangeven weke wensen je hebt voor de ceremonie. Een persoonlijk gesprek vooraf met de trouwambtenaar en een speech zijn niet mogelijk bij een nulpakket of een basispakket. 

Kosten huwelijk

Nulpakket (gratis trouwen)

 • Het Nulpakket is alleen mogelijk op dinsdag om 09.15 of 09.30 uur
 • Locatie: Huwelijkskamer

Basispakket

 • Het Basispakket is alleen mogelijk van maandag t/m woensdag
 • Locatie: Librije
 • Kosten: € 308,00

All-in pakket

 • Locatie: Gravenzaal
 • Kosten: € 880,00

All-in pakket

 • Locatie: Librije
 • Kosten: € 608,00
 • Zaterdag: € 880,0

Keuzepakket

De zelfgekozen locatie is goedgekeurd door de gemeente. De kosten bedragen van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 18.00 uur: € 671,00. Buiten deze tijden en op zaterdag zijn de kosten: € 744,00. 

Overige kosten

Getuige van de gemeente, per getuige: € 25,00
Trouwboekje met leren omslag of duplicaat: € 40,50

Meer informatie over trouwen in de gemeente Haarlem

Gemeente Haarlem
Zijlvest 39
2011 VB Haarlem
Tel: 023-5115115
Website: www.haarlem.nl
E-mail: info@haarlem.nl
 

Trouwbedrijven gemeente Haarlem


Le Mariage

Le Mariage

Haarlem
Charlotte Trouwt

Charlotte Trouwt

Spaarndam
Martine Blokdijk Floral Design

Martine Blokdijk Floral Design

Haarlem
Peter Out Trouwfotografie

Peter Out Trouwfotografie

Haarlem
Chefs on Tour

Chefs on Tour

Haarlem
De Oude Kerk Spaarndam

De Oude Kerk Spaarndam

Spaarndam-West

Veel gestelde vragen over Trouwen in Haarlem

In Haarlem kun je naast alle vrije trouwlocaties ook trouwen in 3 officiële trouwlocaties van de gemeente Haarlem. Dit zijn De Librije, de Gravenzaal en de Huwelijkskamer. Hierbij is de Huwelijkskamer meer bedoeld voor het gratis trouwen of het geregistreerd partnerschap vast te leggen.

Voor de tarieven van trouwen werkt de gemeente Haarlem met diverse pakketten. Dit loopt uiteen van het gratis trouwen in de huwelijkskamer tot het all-in-pakket met de Librije als trouwzaal. Maar je kunt ook zelf een locatie kiezen. Kijk dus op de website van Haarlem voor de uitgebreide mogelijkheden.

Trouwen op een boot mag in ieder geval. Een voorwaarde is dat de boot zich tijdens het ja-woord bevindt binnen de gemeentegrenzen waar jullie trouwen. In dit geval in Haarlem. Bij de meeste gemeenten moet de boot tijdens de huwelijksvoltrekking wel aangemeerd zijn. Om tijdens het ja-woord toch te varen, wordt binnen veel gemeenten wel toestemming gegeven. Vraag hiervoor toestemming aan bij de gemeente Haarlem.
Bezoek ook de website:

Trouwen in Utrecht

Volg ons op social media