Trouwen in de gemeente Haarlem

Haarlem_trouwen

Wil je trouwen? Dan moet je dit melden bij de gemeente waar je gaat trouwen. Dit wordt meldign voorgenomen huwelijk genoemd (voorheen ondertrouw). Je kunt bij jouw melding meteen de datum en lcoatie voor het huwelijk reserveren. Je regelt dit online via de website van de gemeente. 

Getuigen

Tot uiterlijk 4 weken voor het huwelijk kun je je getuigen opgeven. Van alle getuigen is een kopie van hun paspoort of identiteitsbewijs nodig. Je kunt minimaal 2 en maximaal 4 getuigen kiezen. De gemeente kan ook de getuigen voor je verzorgen. Hieraan zijn kosten verbonden. Je kunt je getuigen online doorgeven als jij en je partner allebei een DigiD inlog hebben met een extra controle via sms. 

Trouwlocaties

De gemeente heeft 3 eigen locaties.

 • Gravenzaal 
 • Librije
 • Huwelijkskamer in de publiekshal

De Gravenzaal en Librije zijn locaties op het Stadhuis, Grote Markt 2. Ze zijn het hele jaar van maandag t/m vrijdag beschikbaar. In de maanden mei t/m september zijn deze locaties ook op zaterdag geopend. Maandag en zaterdag is er markt op de Grote Markt. 

Een eigen locatie kiezen

Met het keuzepakket kun je zelf een trouwlocatie kiezen. De gemeente moet deze locatie wel goedkeuren. Onder de "kosten" op deze pagina lees je meer over de verschillende pakketten. 

Trouwen in het buitenland

Willen jullie trouwen in het buitenland? Dan heb je misschien een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Dit is afhankelijk van het land waarin je trouwt. Je vraagt de verklaring voor huwelijksbevoegdheid persoonlijk aan in de publiekshal. Als je een afspraak maakt, informeert de medewerker huwelijkszaken welke documenten je nodig hebt om de verklaring aan te vragen. De gemeente werkt vanaf 11.00 uur alleen op afspraak. Je maakt een afspraak via het telefoonnummer 14 023. Tot 11 uur kun je zonder afspraak terecht in de publiekshal. Houd dan wel rekening met wachttijden. Vraag goed na bij de buitenlandse instantie die jouw huwelijk sluit welke documenten zij van je nodig hebben. 

Trouwambtenaren

Je kunt kiezen welke trouwambtenaar jouw ceremonie gaat uitvoeren. Je geeft je voorkeur minstens 6 weken van tevoren door. De gemeente probeert zoveel mogelijk jouw wens tegemoet te komen. De trouwambtenaar maakt met jou een afspraak voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek kun je aangeven weke wensen je hebt voor de ceremonie. Een persoonlijk gesprek vooraf met de trouwambtenaar en een speech zijn niet mogelijk bij een nulpakket of een basispakket. 

Kosten huwelijk

Nulpakket 

 • Het Nulpakket is alleen mogelijk op dinsdag om 09.15 of 09.30 uur
 • Locatie: Huwelijkskamer

Basispakket

 • Het Basispakket is alleen mogelijk van maandag t/m woensdag
 • Locatie: Librije
 • Kosten: € 308,00

All-in pakket

 • Locatie: Gravenzaal
 • Kosten: € 880,00

All-in pakket

 • Locatie: Librije
 • Kosten: € 608,00
 • Zaterdag: € 880,0

Keuzepakket

De zelfgekozen locatie is goedgekeurd door de gemeente. De kosten bedragen van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 18.00 uur: € 671,00. Buiten deze tijden en op zaterdag zijn de kosten: € 744,00. 

Overige kosten

Getuige van de gemeente, per getuige: € 25,00
Trouwboekje met leren omslag of duplicaat: € 40,50

Meer informatie over trouwen in de gemeente Haarlem

Gemeente Haarlem
Zijlvest 39
2011 VB Haarlem
Tel: 023-5115115
Website: www.haarlem.nl
E-mail: info@haarlem.nl
 

De Oude Kerk Spaarndam

De Oude Kerk Spaarndam

Spaarndam-West
Charlotte Trouwt

Charlotte Trouwt

Spaarndam
Martine Blokdijk Floral Design

Martine Blokdijk Floral Design

Haarlem
Studio New Look

Studio New Look

Haarlem
Chefs on Tour

Chefs on Tour

HaarlemMeld je aan als trouwbedrijf

Aanmelden

Volg ons op social media