Trouwen in de gemeente Amsterdam

Amsterdam_trouwen

Als je in de gemeente Amsterdam wilt gaan trouwen, dan moet je dit op z'n vroegst 1 jaar en uiterlijk 6 weken vóór jullie trouwdatum aankondingen bij de gemeente. Als jullie beiden de Nederlandse nationaliteit hebben en teminste één van jullie beiden in Nederland woont, dan kun je het voorgenomen huwelijk online aankondigen met DigiD. Als je dit lastig vindt dan mag je het ook aankondigen bij het Stadsloket van Amsterdam. Hiervoor moet je dan wel eerst even een afspraak maken. Tijdens deze afspraak mag je naast de trouwdatum ook alvast de namen van jullie getuigen doorgeven én de trouwlocatie waar jullie huwelijk wordt voltrokken. 

Getuigen

Bij de voltrekking van het huwelijk ben je minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig. Een getuige moet 18 jaar of ouder zijn, maar hoeft niet over de Nederlandse nationaliteit te beschikken. Je moet bij het aanmelden van de getuigen een kopie van ieders geldige identiteitsbewijs inleveren (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). Op de kopie moet de pasfoto en handtekening duidelijk zichtbaar zijn. Als je de getuigen later aanmeldt dan bij de melding van het voorgenomen huwelijk, dan moet je wel weer persoonlijk langskomen bij een Stadsloket. Je kunt dan direct doorlopen naar de afsprakenbalie.

Trouwlocaties

Je kunt in Amsterdam trouwen in het stadhuis of in 1 van de Stadsloketten. Maar je kunt ook een keuze maken uit één van de vele goedgekeurde trouwlocaties in de stad. Je kunt bijvoorbeeld trouwen op een boot, in een hiervoor aangepaste tram, een molen of kerk, een horecabedrijf , etc... De gemeente Amsterdam heeft een overzicht gemaakt van de goedgekeurde locaties. Bekijk hier het overzicht van de aangeboden Amsterdamse trouwlocaties. Voordat je een trouwlocatie bespreekt moet je wel eerst informeren bij het huwelijksbureau van de gemeente of het mogelijk is op jullie datum, of er een trouwambtenaar van de gemeente beschikbaar is, etc. Je kunt ook voor een zelfstandige trouwambtenaar kiezen. Lees daar hieronder meer over.
Boot10.nl en Trouwschip Bounty zijn o.a. goedgekeurde trouwlocaties in Amsterdam.

Trouwambtenaren

Het huwelijk moet worden voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand, ook wel "Babs" genoemd. Hiervoor kun je één van de trouwambtenaren van de gemeente Amsterdam kiezen, of een zelfstandige trouwambtenaar die je overal in Nederland en buitenland kunt inzetten.
Maar... je kunt ook door een familielid, vriend of kennis jullie huwelijk laten voltrekken. Deze persoon dient uiteraard wel aan een aantal eisen te voldoen. Over deze voorwaarden en wat er verder komt kijken bij het fenomeen "trouwambtenaar voor 1 dag", kan de gemeente Amsterdam jullie verder informeren. Op de website van de gemeente Amsterdam is hier informatie over te vinden. En je kunt ook een afspraak maken bij een stadskantoor voor meer informatie over de "trouwambtenaar voor 1 dag".

Kosten huwelijk

Trouwlocatie in de stad

Locatie: officiële trouwlocatie
Tijdsduur: maximaal 60 minuten
Kosten: vanaf € 752,60 inclusief trouwboekje naar keuze

Bij de gemeente

Locatie: gemeentelijke trouwzaal
Tijdsduur: maximaal 60 minuten
Kosten: € 792,20 inclusief trouwboekje naar keuze

Budget huwelijk

Locatie: spreekkamer
Tijdsduur: maximaal 10 minuten
Kosten: € 168,80

  • Geen gasten (wel getuigen)
  • Geen fotograaf
  • Geen toespraak

Overige kosten

Trouwboekje: € 27,50
Luxe trouwboekje: € 34,60

Gratis huwelijk

Gratis trouwen kan op dinsdag om 10.30, 10.50 of 11.10 uur. Een gratis huwelijk is eenvoudig. De ceremonie duurt maximaal 10 minuten en bestaat alleen uit het formele gedeelte van een huwelijksvoltrekking. Er is geen ruimte voor eigen inbreng zoals muziek of een persoonlijke toespraak. Op dit moment mag je maximaal 12 mernsen meenemen naar de ceremonie. De fotograaf en getuigen horen ook bij deze 12 aanwezigen. 

Centrum: volgeboekt tot 8 februari 2022
Nieuw-west: volgeboekt tot 25 januari 2022
Noord: volgeboekt tot 4 januari 2022
Oost: volgeboekt tot 4 januari 2022
West: volgeboekt tot 4 januari 2022
Zuid: volgeboekt tot 18 januari 2022
Zuid-oost: volgeboekt tot 28 december 2021

Meer informatie over trouwen in de gemeente Amsterdam

Stadsloket Centrum
Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Tel: 020-6241111
E-mail: info@amsterdam.nl
Website: www,amsterdam.nl

Trouwbedrijven gemeente Amsterdam


Mio trouwringen

Mio trouwringen

Amsterdam
Trouwschip Bounty

Trouwschip Bounty

Amsterdam - Volendam - Hoorn
FaceDesign

FaceDesign

Amsterdam
Boot10.nl

Boot10.nl

Amsterdam
Where Is My Kitchen Now

Where Is My Kitchen Now

Amsterdam
Rederij de Nederlanden

Rederij de Nederlanden

Amsterdam
Mildred Nijhove

Mildred Nijhove

Amsterdam

Veel gestelde vragen over Trouwen in Amsterdam

Je moet als eerste de "melding van het huwelijk" doen bij de gemeente Amsterdam. Dat moet uiterlijk 6 weken voor de trouwdatum. 6 weken is dus de snelste mogelijkheid voor het trouwen in Amsterdam.

In de gemeente Amsterdam kun je niet zomaar trouwen op iedere locatie die voldoet aan bepaalde eisen. Amsterdam heeft wel veel locaties aangewezen als trouwlocatie. Deze voldoen allen aan de gestelde eisen. Er zijn maar liefst ruim 300 trouwlocaties in Amsterdam waaruit je kunt kiezen.

Gratis trouwen is mogelijk in de gemeente Amsterdam. Maar let op: vol = vol. Er zijn al veel locaties lang van te voren volgeboekt voor het gratis huwelijk. Alle voorwaarden vind je op deze pagina.

Je moet eerst de melding van jullie voorgenomen huwelijk doen bij de gemeente Amsterdam, inclusief trouwdatum. Maar check wel eerst de beschikbaarheid van een schip en neem vast een optie op jullie datum. Regel dan de melding bij de gemeente en daarna kun je het trouwschip definitief boeken.
Bezoek ook de website:

Trouwen in Utrecht

Volg ons op social media