Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter

Sleur en trend in trouwlocaties

Trouwen-Zuiderzeemuseum

Foto: Zuiderzeemuseum

Jarenlang was het vanzelfsprekend dat de huwelijksvoltrekking plaats vond in de trouwzaal van het gemeentehuis of in het stadhuis. Er waren ook wel gemeenten die daar een klein stapje verder in gingen. 

 

Vaak had zo'n gemeente dan 1 of enkele externe trouwlocaties die ook waren aangewezen als Huis der Gemeente. Meestal eigen gebouwen, een kerk of culturele locaties binnen de eigen gemeente, maar daar hield het dan ook wel mee op.

 

Trouwen in de 80's en 90's

In de loop van de jaren '80 en '90 stapten de a.s. bruidsparen steeds vaker uit de bestaande sleur als men ging trouwen en zo groeide de vraag naar alternatieven voor de bestaande trouwlocaties.

Diverse gemeenten zagen hun bruidsparen er met regelmaat voor kiezen om te trouwen in een andere gemeente als die wel een unieke trouwlocatie zoals een landgoed of kasteel in het bestand hadden. Dit was dan ook een goede reden om meer locaties aan te wijzen als officiële trouwlocatie... Een trend was gezet!

Strandpaviljoen_Storm_Trouwlocatie

Foto: Strandpaviljoen Storm

Gemeenten als trendsetters of trendfollowers?

Met de overgang naar de jaren met het magische getal 2000 veranderde er veel, zo ook in de trouwenbranche. Het koop- en selectiegedrag van de a.s. bruidsparen veranderde drastisch en de bedrijven in de trouwenbranche werden gedwongen om hier in mee te gaan, of op den duur af te haken. Eigentijdse aanbieders liepen (en lopen nog steeds) als trendsetter voorop. Dit gold ook voor de trouwlocaties, omdat de vraag naar eigentijdse locaties met maatwerk voor grote, kleine, moderne alternatieve, klassieke (etc..) gezelschappen snel groeide. Maatwerk en een persoonlijke touch werden de nieuwe in trend in trouwen.

Bezoekerscentrum_De_Breek_Buiten-trouwen

Foto: Bezoekerscentrum De Breek

Zelf een trouwlocatie kiezen

Zoals gezegd moesten de gemeentes wel mee in de trend van uitbreiding van de trouwlocaties voor de wet en zo ontstond al snel het fenomeen van de trouwlocatie voor een dag. Bruidsparen kunnen zelf hun trouwlocatie in Nederland uitzoeken en deze laten aanwijzen als hun eigen trouwlocatie voor 1 dag. Trouwen op een boot, op het strand of zelfs buiten... het werd hiermee allemaal mogelijk. Dergelijke locaties moeten echter wel aan enkele basis voorwaarden voldoen. Deze dienen te beschikken over sanitair, goede hygiëne, parkeergelegenheid, kleedruimte voor de ambtenaar van de burgerlijke stand, goede zeden, etc.. Een trend, gezet door de gemeenten en ontstaan vanuit de druk van de bruidsparen van nu!

Trendsetters of trendfollowers... Who cares??